Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista za Rijeku

Predstavljen program nove administrativne podjele Rijeke

Danko Švorinić
Goran Kovacic/PIXSELL
15.01.2013.
u 15:23

Vizija Liste za Rijeku je grad Rijeku učiniti industrijsko-lučkim i znanstveno tehnološkim centrom zapadne Hrvatske i šire regije (Istarske i Ličko senjske županije).

Danko Švorinić predsjednik Liste za Rijeku i kandidat za riječkog gradonačelnika predstavio je danas dio preizbornog programa pod imenom \"Master Plan Reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera\" sadržan u tri poglavlja - \"Regionalizacija i Preustroj Primorsko-goranske županije u devet jedinica loklane samouprave\", \"Reindustrijalizacija uz Kvarnerske Investicijske Fondove\" i \"Novi demokratski standardi u politici (nulta stopa tolerancije prema političkoj korupciji)\".

Vizija Liste za Rijeku je grad Rijeku učiniti industrijsko-lučkim i znanstveno tehnološkim centrom zapadne Hrvatske i šire regije (Istarske i Ličko senjske županije). Umjesto dosadašnjih 36 jedinica lokalne samouprave, preustrojem koji bi se temeljio na geo-političkim i privrednim interesima, ostalo bi, poručuju iz Liste za Rijeku, devet jedinica lokalne samouprave.

Racionalizacijom i restrukturiranjem njihovih komunalnih društava godišnje bi bilo moguće, zaključuju u Listi za Rijeku, osloboditi između 400 i 600 milijuna kuna za razvojne projekte, što bi bio temelj stvaranja Industrijskog fonda orijentiranog na Riječki prsten i Primorsko-goransku županiju.

Drže da prijedlog novog administrativnog uređenja treba doći iz Županije, ne iz Zagreba, da se uređivanje teritorijalnog ustroja županija treba s državne razine spustiti na regije, za što treba postići politički konsenzus vodećih političkih stranaka u Primorsko-goranskoj županiji, a koji bi se temeljio na deklaraciji o \"Konstruktivnoj suradnji, suzbijanju političkog klijentelizma i političke korupcije te odgovorne financijske discipline\".

Prema Listi za Rijeku nova administrativna podjela PGŽ u devet jedinica obuhvaćala bi Liburniju (Mošćenička Draga, Lovran, Opatija, Matulji) s proračunom od oko 230 milijuna kuna, Rijeku - Bakar - Kraljevicu (Kastav, Rijeka, Viškovo, Jelenje, Čavle, Bakar, Kraljevica, Omišalj, Kostrena, Klana) s proračunom od približno milijardu i 300 milijuna kuna, otok Krk ( Baška, Krk, Punat, Dobrinj, Malinska, Vrbnik) s proračunom od oko 170 milijuna kuna, Crikvenica - Novi Vinodolski (Crikvenica, Novi Vinodolski, općina Vinodolska) s proračunom od približno 150 milijuna kuna, Vrbovsko (Vrbosvko, Skrad, Brod Moravice, Ravna Gora\" s proračunom od oko 45 milijuna kuna, Čabar s proračunom od oko 23 milijuna kuna, Delnice ( Delnice, Lokve, Fužine, Mrkopalj) i 65 miljiuna kuna proračuna, Cres - Lošinj sa 90 milijuna kuna proračuna i Rab ( Rab, Lopar) sa 60 milijuna kuna proračuna.

Glavni su prioriteti Liste za Rijeku, kako ističu, radna mjesta za građane PGŽ-e i povećanje prihoda jedinica lokalne samouprave kroz jačanje privrednih aktivnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije